Д- р Войнова: Не купувайте храни от животински произход от кооперативните пазари
Д- р Войнова: Не купувайте храни от животински произход от кооперативните пазари / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Моля, не купувайте храни от животински произход от кооперативните пазари, призова от ефира на Дарик началникът на отдел "Контрол на храните" към ОДБХ- Кюстендил д- р Велка Войнова.
"На тема кооперативен пазар съм изключително чувствителна. Не бихме искали да се превръщаме в репресивен орган, не това е нашето предназначение. Това, че колегите правят проверки на пазара не значи, че потребителите трябва да се настройват срещу нас. Все пак нашата работа е да защитим живота и здравето на същия потребител, който иска да купи тези непроверени храни. На пазара, това е предлагане за обществена консумация. Може и да се глоби търговец. Не бих се навела да взема от земята храна, която ще дам на децата си", коментира д- р Войнова.
Тя допълни, че от "Контрол на храните" няма как да се намесят в търговските взаимоотношения между частни лица, когато един фермер продава например- месото си на клиент, който обаче в повечето случаи не се интересува дали това месо е изследвано.
"Ние не можем да се намесим в процеса, ако някои иска да отнесе на децата си месо от заклано в двора на някой фермер животно. Ние имаме постоянен ветеринарно- медицински контрол във всички кланици. Контрола е сериозен. Потребителите могат да са спокойни по отношение на месата, които се продават в търговската мрежа", заяви д- р Велка Войнова.