Д-р Величков с отчет пред ОС, Милчо Христов положи клетва
Д-р Величков с отчет пред ОС, Милчо Христов положи клетва / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Специализирана медицинска техника, на обща стойност от 590 000 лв. е купила кюстендилската болница за последните две години и половина. Купуването на нова техника е основен приоритет на лечебното заведение, тя е и условие за сключване на договора със здравната каса. Всяка година се инвестира за нова апаратура, отчете изпълнителният директор д-р Александър Величков пред Общински съвет-Кюстендил. Той присъства на сесията по писмена покана на председателя Иван Андонов.

Последно са купени и три автомобила (ван), втора употреба за транспорт на болни на хемодиализа, на обща стойност 19 000 лв.

В МБАЛ "Д-р Никола Василиев" работят 101 лекари, като 68 от тях имат една специалност, 21 - две, а 13 нямат специалност, като петима от тях специализират в момента.

Д-р Величков с отчет пред ОС, Милчо Христов положи клетва
netinfo

"Проблемът с медицинските кадри е национален. Болницата има сключени договори с 12 специализанти, които получават стипендия, в размер на 80% от минималната работна заплата. След това тези лекари сключват договори за работа с лечебното заведение. С по 620 лв. (2 мин. работни заплати) се стимулират млади специалисти", каза д-р Величков. С цел повишаване на квалификацията, кюстендилската болница поема разходите по участие в семинари и симпозиуми.

"Няма точен измерител за качеството на медицинските услуги. Измерител са пациентите, ако има отлив. За последните три години, средно в болницата се лекуват по 13 400 души, плюс минус 100 за дадена година. Средно месечно пациентите са 1100", коментира изпълнителният директор.

МБАЛ "Д-р Никола Василиев" има и сключени 11 граждански договора с външни специалисти, каквито няма в областта.

Общинският съветник от БСП Милчо Христов положи клетва в началото на днешното заседание на Общински съвет- Кюстендил. Той влиза на мястото на Олег Смолички, който отстъпи мястото си по здравословни причини. Христов повтори клетвените слова след председателя Иван Андонов, а колегите му и гостите на сесията станаха на крака.

Д-р Величков с отчет пред ОС, Милчо Христов положи клетва
netinfo