Д- р Томов въвежда секцио по желание, но препоръчва нормалното раждане
Д- р Томов въвежда секцио по желание, но препоръчва нормалното раждане / Дарик- Кюстендил,архив

Ден на отворените врати планира началникът на Акушеро- гинекологичното отделение на кюстендилската болница д- р Валери Томов. Идеята е бъдещите майки да се запознаят с екипите и условията за раждане.
Обмисля се и въвеждането на "секцио по желание", но след дискусия с акушер- гинеколози и лекаря, при който иска бъдещата майка да ражда.
"Жената има право на избор, но тя трябва да знае рисковете от една такава операция и сама да прецени. По- добро от нормалното раждане няма. При секцио има риск и за бебето. Тези деца се адаптират по- трудно, имат често и дихателни проблеми. Но, никой няма да откаже на жената начина, по който да роди. Разбира се, цезарово сечение се прави по медицински причини", коментира пред Дарик д- р Валери Томов.
Ражданията със секцио в големите болници в София достигат 50%. В кюстендилската болница този процент е между 20- 30 и е един от най- ниските в страната.
Началникът на АГ отделението иска кюстендилските пациентки да раждат при "домашни условия".
"Базата е перфектна, разполагаме с необходимите специалисти- лекари, акушерки. Необходима е само промяна в културата на обслужване. Целта е - добри условия и добро отношение към пациентите", каза още д- р Томов.

Началникът на АГ отделението в МБАЛ "Д- р Никола Василиев" поздравява всички акушерки от лечебното заведение с днешния Международен ден на акушерката. "Тези колеги заслужават уважение за всеотдайната си работа, въпреки трудностите и ниското заплащане", заяви д- р Томов. Той допълни, че в отделението няма кадрови проблеми.