Д-р Румен Алексов: Общопрактикуващите лекари да преглеждат здравно неосигурените пациенти
Д-р Румен Алексов: Общопрактикуващите лекари да преглеждат здравно неосигурените пациенти / Дарик радио,архив

Държавата да осигурява средства , не само за първични прегледи, но и за лекарства на здравно неосигурени, социално слаби пациенти, предлага д-р Румен Алексов, член на УС на националното сдружение на общопрактикуващите лекари.
"Би трябвало държавата по някакъв начин да намери средства и да се заплаща за тези хора така, както се плаща за всеки един от нас на личните лекари като капитация. Но те ще имат един ограничен капацитет от услуги, не както всички здравно осигурени. Те ще имат право да посещават личния си лекар, да им бъде извършен преглед, диагноза и евентуално някакво елементарно лабораторно изследване. Не е нужно пациентите да отговарят на същите критерии като за постановление 17, може да бъдат обхванати по- голям процент от хора. Те ще знаят, че имат личен лекар, когато им си наложи да отидат до него", коментира д-р Румен Алексов идеята на сдружение "Ларго", което инициира обществен дебат върху възможността държавата или общините да финансират доболничната помощ на крайно нуждаещите се здравно неосигурени хора. Постановление 17 на МС позволява ако пациентите отговарят на определени критерии да получават безплатна болнична помощ, но няма законово основание те да получават безплатни първични прегледи или изследвания.
Д-р Румен Алексов предлага тези изследвания да се правят от личните лекари, а не в социален кабинет.
"В този, да го наречем социален кабинет, трябва да работи човек с доста широки медицински познания, общопрактикуващите лекари ги притежават, не може прегледите да прави хирург или гинеколог", заяви д-р Алексов.
Той е категоричен, че няма да натежи броят на такива пациенти на личните лекари и, че сега здравно неосигурените също имат възможност да бъдат прегледани безплатно в ЦСМП, но проблем се оказва лечението им и с какви пари след това ще си купят изписаните лекарства. За това финансиране може да осигури държавата чрез различните социални служби и на базата на определени критерии.