/ личен архив
Субсидията за Рилския манастир бе увеличена с 400 000 лв. до ниво от 600 000 лв., по предложение на депутатът от БСП  д- р Иван Ибришимов, прието при гласуването на Бюджет 2018 в Народното събрание. Заложената субсидия е била 200 000 лв., каквато е била през тази година.

„След среща с игумена на Светата обител разбрах, че тези пари се използват за поддръжката на всички имоти на манастира. Много от тях имат културно- историческа и музейна стойност, и 200 000 лв. са крайно недостатъчни.

Това е обект не само с национално, но и със световно значение, най-големият национален, исторически паметник, вписан в книгата за световно наследство на ЮНЕСКО. Същият ще бъде посещаван от чуждестранни делегации, предвид предстоящото председателство на България в ЕС.

Това е една от емблемите на страната ни и задължение на държавата е да осигурява финансов ресурс за укрепване, възстановяване и съхраняване автентичността на манастира, за да бъде опазено културното ни и историческо наследство”, коментира пред Дарик депутатът д- р Иван Ибришимов. Той благодари на колегите си парламента подкрепили предложението му.

„Това  е и единствената поправка в Бюджет 2018, която управляващите допуснаха, по предложение на народен представител от опозицията”, уточни д- р Ибришимов.
 
Дарик- Кюстендил