Частично покриване на Банщица обсъждаха кюстендилци. Архитектите останаха учудени
Частично покриване на Банщица обсъждаха кюстендилци. Архитектите останаха учудени / netinfo

    Идеята за цялостно покриване на река Банщица в Кюстендил бе заменена от нов проект, предвиждащ частично покриване, стана ясно на днешното обществено обсъждане. 

    "Проектът предвижда покриване на реката от моста при транжорната до моста над бившия завод "Марек".Открит остава участъкът от бившия завод "Марек" до ресторант "Рибката". Участъкът от кръговото при плажа до бул. "България", по ул. "Раковски" в двата края ще остане открит, а в средата между двата пешеходни моста ще се покрие. Тази част ще се използва за зелени площи и поставяне на павилиони. От кръговото кръстовище при плажа до ул. "Овощарска" ще се покрие и в тази част ще се построят обществено обслужващи сгради и павилиони", представи новият проект Мая Кожухарова, главен архитект на община Кюстендил.

    При общественото обсъждане част от архитектите изразиха недоволство, че на 11 август при експертния съвет те са обсъждали проекта за цялостно покриване, а днес трябва да коментират съвсем различен проект. Те поискаха запознаване с документите и скиците.

    Севдалин Атанасов, общински съветник от БСП, заяви че в проекта липсват детайли и е нужна оценка и мнение от още много специалисти. Инж. Стефанов определи проекта като много "апокрифен" и поиска информация колко ще са зелените площи, паркинги, търговски обекти и какво ще е отражението върху миркоклимата. Валери Ненов, заяви че "ножът е опрял кокала, по реката текат фекалии и се носят умрели кучета". Той призова гражданите и експертите да работят в полза на града - да се работи за покриване на реката. Гражданите живеещи в близост до реката бяха разединени, като част от тях  поискаха покриване заради миризмите, а други заявиха, че не бива да се погубва зеленината и "че се биеме там, за тая река". Юлия Андонова, пенсионерка, раздаде на част от архитектите японско проучване за ползата от водата и въздействието от реките. 

    Арх. Очипалска посочи, че миризмата не може да е мотив за покриване, а за редовно почистване, паркинги при плажа няма да вършат работа на хора, работещи в центъра, а търговските площи трябва да са много атрактивни, защото предлагане в Кюстендил има достатъчно.

   Мая Кожухарова заяви, че мненията и препоръките са записани и ще бъдат предадени на кмета Петър Паунов.