Част от парите събрани от данъци да остават в бюджетите на общините?
Част от парите събрани от данъци да остават в бюджетите на общините? / netinfo

2% от събрания данък върху доходите на физически лица да остава в бюджета на общините, предложи зам.-кметът на Кюстендил Надя Каратова, на срещата между кметове и депутата Мая Манолова. "По този начин ще се повишат парите, с които разполагат общините и ще бъде възстановена връзката с бизнеса", заяви Каратова. Според нея внесената в Парламента промяна в закона за местните данъци и такси, с което ще се увеличи горната граница на данъците, не би била полезна за общините при тази финансова криза.

По-голяма събираемост на данък МПС, с помощта на полицията, е предложението за увеличаване на приходите на общините на зам.-кметът на община Дупница Даниела Ушатова. "В закона за движение по пътищата е залегнало органите на реда да проверяват винетките. По същият начин може да проверяват и за данък МПС", заяви Ушатова. Според нея така в касата на общината ще влязат много по-голяма част от досегашните 50% събираемост на година.

В новия държавен бюджет е предвидено намаляване на средствата за община Кюстендил с 2,5 млн. лв. и за община Дупница - 1 млн. лв.