Центърът  за рехабилитация в Сапарева баня е спасен, уверяват инвеститорите
Центърът за рехабилитация в Сапарева баня е спасен, уверяват инвеститорите / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Проектът за Център за рехабилитация в Сапарева баня е спасен и неговото изграждане ще продължи. Това уверяват от „Аква трийтмънт", съвместното дружество между руския държавен фонд и община Сапарева баня.
От дружеството изразяват надежда, че в края на пролетта строителните работи в Сапарева баня ще продължат с удвоени усилия. Припомням, че дейностите по изграждане на Центъра за рехабилитация не вървят с темповете, с които се очакваше да започне строителството и работата по изграждането на обекта.
От "Аква трийтмънт" обясняват, че през пролетта на тази година президента на Фонд „Закон, справедливост и милосърдие" Вадим Поспелов е провел серия координационни и производствени съвещания с ръководителите на филиалите на компаниите, които отговарят за строителството на медицинския рехабилитационен център. В хода на обсъждането - динамиката на строителството, финансирането и ключови технологични въпроси, са установени някои нови обстоятелства, които не са били взети предвид във вече утвърдените планове. На първо място, това е значителното увеличение на строителните обеми. Вместо планираните 37 хил.кв.м., в експлоатация следва да се въведат почти 50 хил.кв.м. Сериозно изменение изисква системата за финансиране на строителството.Увеличението на строителните обеми с 25 процента, поскъпването на европейската валута с 20 процента, са могли да доведат до опасност за изграждането на този важен обект. Руската страна е намерила необходимите финансови ресурси и проекта е спасен и продължава да се изгражда.Създадена е специална група, която в настоящия момент съставя нови планове за финансиране и преразпределение на паричните потоци уверяват от дружеството.
Едновременно с това се водят интензивни преговори със специалисти в различни направления за подобряване на градската инфраструктура, която да свърже бъдещия медицински център в града.