Цената на черешите скочи до 90 ст. на пункт
Цената на черешите скочи до 90 ст. на пункт / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

С нова, по- висока цена се изкупуват черешите от днес в кюстендилско. От 60 ст., пунктовете купуват 1 кг по 90 ст.
"Хората са приятно изненадани. Те очакваха 80 ст. Основно се бере средно ранната череша, особено сорта- Розов Наполеон. Дано цената надскочи 1 лв. за кг", каза за Дарик кметът на село Горна Гращица Румен Чучков. Той допълни, че през последните 3- 4 дни почти не са се брали череши, заради лошото време. Има и не малко напукани плодове от дъждовете.
90 ст. за килограм е и изкупната цена на черешите в село Шишковци. Има и търговец, който ги купува на 1, 80 лв., но "се оглежда череша по череша", каза кметът Климент Терзийски. "Искат руйна, почти зелена череша и хората не искат да предават, защото е по- лека. Ако на пункта не харесат плодовете дават по старата цена от 60 ст. Ранните череши са почти на финала, а късните сортове ще започнат да се берат сряда- четвъртък", коментира пред Дарик Терзийски.
Берачите получават по 30- 35 ст. на килограм, като надницата им може да стигне на места и 40 ст.
Градушка съсипа голяма част от реколтата на Драговищица и Стенско, където има много черешови масиви. За късните сортове череши, в района на двете села и при Полска Скакавица, в края на юли може да се очаква и цена от 1, 50 лв. на пунктовете.