Кюстендил
Кюстендил
Незаконно сметище, провокираните от него миризми и опасността от зарази притеснява жители на Кюстендил. Живеещите в близкия блок се борят с този проблем от 2016 година, от тогава до момента са подавали жалби до кмета на Кюстендил Петър Паунов, РЗИ и общинския омбудсман Васил Иванов, но проблемът остава неразрешен.

Сметището е по поречието на река Банщица, до ул. "Г. С. Раковски”, след кръстовището с ул. “Овощарска”, в посока ромския кв. “Изток”. Репортерска проверка установи изхвърлени отпадъци от всякакъв род - автомобилни гуми, изрезки от текстилни материали и други. Оказва се, че боклукът се изхвърля от целия град, както от българи, така и от роми.

Кюстендил

„Проблемът с боклука до блока е от години наред. В последно време започнаха от целия град да изхвърлят, даже повече се докарва от дворовете на хората. Сега е още студено, но през топлите дни нито може да отворим прозорци, нито врати, нито пък да стоим отвън на двора. Ужасна смрад е. Тук се стоварват и умрели кучета и какво ли не", заяви домоуправителят на блока Снежана Иванчова.

Кюстендил

„Живеещите в блока, както и останалите хора, не желаем да има бунище тук. За мен това частично почистване, което се прави, няма смисъл. Трябва да се махне цялото бунище. Ние сме част от Кюстендил, бих искала да има дървета, както е от моста нагоре. Много е неприятно гледайки бунището, запалените гуми и смрадта“, каза Гергана Димитрова.

Кюстендил

“В момента е мръсотия, вчера цял ден се гори тук, мирише на пушеци. Докарват боклуци от целия град и с каруци, и със самосвали. Страшно е. Защо плащаме данъците, като не се вземат никакви мерки“, обясни Кирил Симеонов.

Срещу изхвърлянето на боклука на това място са и живеещите наблизо роми.

 „От целия квартал Изток идват и си изкарват боклуците тук, включително и от града идват много хора с бусове и камиони и изхвърлят боклуците си. Аз не желая детето ми да диша този мръсен въздух всяка сутрин и всяка вечер. Да се изчисти и да няма повече боклуци тук. Другият вариант е да има контейнери“, заяви живеещият в ромския квартал Асен Иванов.

От общината отговориха, че мястото се почиства периодично от ОП Чистота.