Иван Каракашки и Иван Алексов
Иван Каракашки и Иван Алексов / netinfo
БСП- Кюстендил ще обжалва пред ВАС решението на ЦИК, председател на РИК- Кюстендил да бъде общественият защитник Васил Иванов. Лидерът на партията го определи като „незаконосъобразно и рушащо имиджа на общественик защитник”. Той цитира чл. 21 А от ЗМСМА и чл. 66 от Изборния кодекс.
„Като омбудсман Васил Иванов е на трудов договор към общината и не може да е председател на РИК. Той е на изборна длъжност. Назначението му е в противоречие и с чл. 6, ал. 1 и 2 от Правилника за организацията и дейността на обществения посредник. Той трябва да се ръководи от принципа на независимостта, а е предложение за председател на комисията от политическа партия. Общественият посредник трябва да осигурява защита на всички граждани, независимо от политическите им пристрастия. Как член на БСП ще отиде при местния омбудсман, като той влиза от квотата на ГЕРБ”, попита Каракашки.
Юридическите мотиви към жалбата допълни дългогодишният юрист Иван Алексов.  „Несъвместими са позициите на обществен защитник, което изборна длъжност и председател на РИК. Дори ползването на отпуск не решава въпроса. Той трябва да напусне длъжността си и тогава може да разполага със себе си”, заяви Алексов.
 
 
Дарик- Кюстендил