Борбата с класическата чума по свинете е успешна
Борбата с класическата чума по свинете е успешна / Дарик- Кюстендил,архив

Всички проби взети през 2013 година, изследвани за заболяването класическа чума по свинете, са отрицателни. Проверени са 97 проби от община Кюстендил, 4 от Трекляно, 41 от Невестино, 14 от Кочериново, 12 от Бобов дол, 5 от Дупница, 11 от Бобошево, 4 от Рила и нито една проба от община Сапарева баня.
"Съвместно с ловно- рибарските дружини правим ваксинации по 2- 3 пъти годишно, като ловците залагат примамки за дивите свине. Обхващаме през последните 2 години 20- километровата зона около границата. Изследванията доказват, че примамките са изядени. Резултатите се въвеждат в база данни на ЕС, като централата, която ги обработва е в Германия", каза д- р Емил Гъгнев, началник отдел "Здравеопазване на животните" в ОДБХ- Кюстендил.
Частните ветеринарни лекари би трябвало да упражняват ежегоден контрол на домашните свине за симптоми на болестта. Проверяват се и фермите в областта, от тип "А", с биосигурност са 2, в село Палатово и в Сапарева баня, и от тип "Б", които са 14 на брой.
България има забрана да изнася месо за ЕС от 2008 година, заради огнището на класическа чума по свинете в Трекляно.
Директорът на ОДБХ, д- р Първан Дангов коментира, че отношенията с РДГ- Кюстендил и ловните сдружения в Кюстендил и Дупница са перфектни, като се провеждат съвместни действия за недопускане на болестта на територията на областта.