Здравна комисия
Здравна комисия / Областна администрация Кюстендил
Областният управител Виктор Янев свика заседание на Здравната комисия към Областния съвет развитие на област Кюстендил, на която той е и председател. В състава на комисията влизат регионалните директори и ръководители на Центъра за спешна медицинска помощ, Здравноосигурителната каса, Регионалната здравна инспекция, Регионалните колегии на Българския лекарски и зъболекарски съюз и многопрофилните болници за активно лечение „Никола Василев“ АД в Кюстендил, „Свети Иван Рилски“ ЕООД и „Свети Иван Рилски – 2003“ ЕООД в Дупница.

На провелата се среща в Областна администрация присъстваха зам.-областният управител Радослава Чеканска и главният секретар Гергана Михайлова.

Заседанието започна с гласуване за избор на заместник-председател на комисията, съгласно правилника за дейността й. С пълно мнозинство членовете на комисията избраха това да бъде д-р Анелия Георгиева, директор на ЦСМП - Кюстендил.

Думата бе дадена на директорите и представители на болничните заведения за представяне на доклади относно състоянието на болниците в област Кюстендил. Директорът на кюстендилската болница д-р Александър Величков запозна членовете на комисията с отчета през последното деветмесечие. По думите му, стана ясно, че с 300 души по-малко е отчетен броя на гражданите, ползвали болнични услуги в сравнение с минали години. Той взе предвид прогресивното намаляване на населението и лимитите върху болничната дейност от 2015 година.

В болницата няма съществени промени, довели до затворени дейности, поради липса на персонал или техника. По отношение на персонала, болницата поддържа щатната си бройка от 426 човека. Във връзка с финансовото състояние на болницата д-р Величков увери, че тя няма просрочия и задължения, но констатира финансови загуби от здравно неосигурените лица, ползващи услугите на лечебното заведение.

Устойчиво е развитието и на МБАЛ „Свети Иван Рилски – 2003“ в град Дупница, според представляващия болницата в комисията д-р Матей Попниколов. Той посочи, че се запазва миналогодишния обем на дейност, а техниката с която разполага лечебното заведение е сред най- добрата в страната за извършване и на безкръвни операции. Любопитен факт за дейността на болницата е, че 45% от пациентите са жители на други области и общини.

За общинската болница „Свети Иван Рилски“ в Дупница докладва д-р Йордан Никулчин. Дълговете на болничното заведение възлизат за над 2 млн. лева, а персоналът е недостатъчен. Въпреки трудностите, д-р Никуличин увери, че през последните три месеца болницата отчита положителен финансов резултат, чрез който се покриват стари дългове.

По време на обсъждане състоянието на Центъра за спешна медицинска помощ, д-р Анелия Георгиева изтъкна проблема с квалификацията на кадрите, което в перспектива значително ще затруднява работата на центъра. Тя каза, че е много важно да бъде запазен броя на екипите в четирите филиала, за да бъдат обхванати максимален брой граждани.

Д-р Георгиева допълни, че ЦСМП - Кюстендил нямат задължения и просрочия, но продължават да срещат трудности с комуникацията във връзка Националната система 112 и скъпоструващата поддръжка на автомобилите със специален режим на движение, заедно с медицинската апаратура в тях.

В обобщение, областният управител Виктор Янев поясни, че съгласно Правилника за дейността на комисията, същата изготвя становища, относно развитието на здравеопазването в област Кюстендил, които предлага на компетентните органи в национален мащаб. Според него, Правителството има положително отношение към системата на здравеопазването, тъй като лекарската професията има основополагаща роля в демографските процеси.

Друга тема, която бе разгледана и обсъдена от здравната комисия на заседанието е предложението на Българския лекарски съюз за индикативна финансова рамка за бюджет на НЗОК за 2018 година. В предложението на съсловната организация са посочените мотивите им от бюджета на НЗОК, включително и при нужда, чрез дотация от държавния бюджет да бъдат осигурени приблизително 37 млн. лева, необходими да бъде заплатена попадащата извън бюджета първоначална прогноза, но реално извършена в периода от месец април 2016 г. до месец април 2017 г. медицинска дейност в болничната помощ.
 
 
 
Областна администрация Кюстендил