Болницата в Кюстендил няма да може да приема пациенти без лична карта след 1 април
Болницата в Кюстендил няма да може да приема пациенти без лична карта след 1 април / Дарик-Кюстендил,архив

Постъпването за лечение в кюстендилската болница, дори и по спешност, без документ за самоличност, след 1 април ще стане невъзможно. Без лична карта или зелен паспорт за възрастните хора, изписването също ще е невъзможно.

МБАЛ „Д-р Никола Василиев" вече разполага с необходимите четци за личните карти и регистрационна система. Те са купени по разпореждане на Националната здравноосигурителна каса.

„Опитът ни показва, че голяма част от пациентите, които постъпват при нас не носят документ за самоличност.Близките го носят след време. Често възрастните хора не знаят къде са сложили паспорта си или личната си карта. Досега системата позволяваше да изчакаме по-дълъг период от време. Сега толеранса може да е 2-3 часа, ами ако пациента дойде по спешност през нощта? Затова искам жителите на Кюстендил и региона да са информирани, че трябва да носят личните си карти с тях. Това не е наше изискване, а на касата", каза пред Дарик изпълнителният директор на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков.

За децата до 14 години ще е необходима лична карта на родител. Новородените ще се регистрират с личната карта на майката. Децата над 14 години, по закон трябва да имат лична карта.