Близо 400 души храни и обслужва Домашен социален патронаж- Кюстендил
Близо 400 души храни и обслужва Домашен социален патронаж- Кюстендил / netinfo

Бившето училище в село Жиленци ще стане база на Домашен социалния патронаж- Кюстендил. Сега той ползва занемарената база на бившия хотел "Спорт палас".

"Преместването се налага и заради стартирането на проекта за Здравния център. Изчисляват се необходимите средства", каза кметът Петър Паунов.

Всеки ден 340 души получават храна по домовете си, която включва- основно ястие, супа, десерт и хляб. Има кухня в село Раждавица, която готви за 100 от тези 340 души. Домашният социален патронаж подготвя храната и за 50- те социално слаби кюстендилци, които посещават обществената трапезария организирана от женското дружество "Майчина любов" и Лили Шмидт.

"От тази година хората към патронажа се посещават всеки месец от социален работник, който им помага, дава консултации, попълва декларации за помощи. На разположение са и санитари, които почасово могат да помагат за хигиенизирането на дома на възрастните хора", каза за Дарик директорът на дирекция "Социални дейности, жилищно настаняване и здравеопазване" Радостина Васева. Таксата утвърдена от ОС за помощ от санитар е 1, 50 лв. на час.

От услугите на Домашния социален патронаж се възползват жители на общината над 65 години, хора с увреждания или военноинвалиди.