Близо 100 дупничани пренесоха 20 000 книги
Близо 100 дупничани пренесоха 20 000 книги / Маргарита Петрова,Дарик радио

С жива верига близо 100 дупничани пренесоха голямото дарение от книги в залите на библиотеката при НЧ „Зора". Повече от 3 часа продължи пренасянето на ценните книги. В навечерието на 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, библиотеката при читалище „Зора 1858", гр. Дупница получи най-голямото частно дарение на книги в цялата си 157-годишна история.

Близо 100 дупничани пренесоха 20 000 книги
netinfo

Читалищната библиотека ще получи над 20 000 тома българска и чуждестранна литература като дарение от Петко Марков, внук на Петко Александров Марков, адвокат и русофил, от гр. Павликени, който е бил собственик на най-голямата частна колекция от книги в Северна България, включваща издания от 1900 година до наши дни.

Близо 100 дупничани пренесоха 20 000 книги
netinfo

 

„Много съм щастлив, че библиотеката при читалище „Зора 1858" се отзова на нашата молба да приеме частната колекция от книги на дядо ми. До сега всички библиотеки, с които сме говорили, отказваха дарението заради разходите по транспорта и липсата на свободна площ. Единствено читалището в Дупница откликна на призива ни, за което аз и моето семейство сме изключително признателни." сподели дарителят Петко Марков. Уникалното дарение тежи повече от 12 тона, като цялата организация по доставката се обезпечава от Ротари клуб Дупница, чиито членове искат с този жест да направят безценен подарък на съгражданите си. На библиотечните работници ще отнеме известно време, за да обработят цялата литература, нещо което е задължително преди читателят да може да ги види.

Близо 100 дупничани пренесоха 20 000 книги
netinfo