среща земеделски производители
среща земеделски производители / netinfo
Над 500 дка земеделска продукция е унищожена от началото на годината в община Кюстендил от безстопанствени животни, това стана ясно на среща за решаване на проблема, организирана от общественият посредник Васил Иванов.

На срещата присъстваха кметът Петър Паунов, представители на областна администрация, ОПУ, ОД на МВР, КАТ, БАБХ, много земеделски производители.

Над 30 земеделски производители са отправили писмени жалби и сигнали до омбудсмана Васил Иванов  за безстопанствени коне, които съсипват реколтата им.Набезите не са само в селата близо до кв. Изток, но и в Цървеняно, Гърляно, Долно село.
 

среща земеделски производители
netinfo


„Имам 80 дка земеделска земя, от тях 30 дка. пшеница е унищожена.Сегашната реколта е поникнала 7,8 см., а конете влизат и всичко съсипват.Конете съсипват не само
районите близо да кв. Изток, но  бяха дошли и до Скриняно, на 10 км.Конете са на Стоян Игов, той има 50 и всички сме пропищели от него”, заяви Милен Михайлов.

Представителят на фирма „Балкан фруит” Венцислав Стоянов коментира, че от обработвани от фирмата 1200дка, 120 са като изядени от скакалци след набезите на конете.
Земеделският производител Емил Манов попита направо има ли чадър над Стоян Игов.На него са унищожени 50 тона картофи, отделно царевица и пшеница.

”Той заплашва моите момчета с убийство, ние не можем да се оправим с него ,няма да си рискуваме живота заради продукцията.Той е лежал в затвора за убийство, ние не говорим на един и същи език.Тези коне нямат документи, не му ли се бръкне в джоба с глоби, няма да спре”, коментира Манов.
 
Ивайло Панев заяви:”Тук сме се събрали около 30 души, за да решим проблема с 1 човек.За да имате по- ясна представа за загубите ни , около 1 000 лв. са разходите ни за 2 дка., на мен са унищожени 20 дка. царевица.Няма сила, която да го спре този човек.А после идват банки, кредити и други разходи.Институциите само си прехвърлят топката”.

среща земеделски производители
netinfo


Кметът Петър Паунов заяви, че протокол от срещата трябва да се изпрати но Окръжна прокуратура заради заплахите за убийство и саморазправа.

Росен Райчев , началник на Районно управление-Кюстендил призова да не се пристъпва към саморазправа.”Апелирам към потърпевшите, не ви съветвам , има полиция, не стигайте до саморазправа.

Проблемът е комплексен, трябва законова база, ние не можем да работим на парче.Както се работи по време на черешова кампания, така и сега може да дойде жандармерия, но не за постоянно”.

среща земеделски производители
netinfo

 „Предстои да се търсят законодателни промени по отношение на разрешаване на проблема с безстопанствените животни. Протоколът от срещата ще бъде изпратен до националният омбудсман, ще търсим съдействие и от парламента.
 

среща земеделски производители
netinfo


Според мен, основният закон по който трябва да се работи е Законът за опазване на селскостопанското имущество. Той е приет през 1974 година и 1985г, той ме върна в първи курс от следването ми.

В него  е посочено, че основният орган който трябва да се занимава с опазването на селскостопанското имущество е националният аграрно-промишлен съюз, който трябва да плаща на полски пазачи, а това е несериозно”, каза Васил Иванов.