Безплатно и анонимно изследване за ХИВ в Кюстендил
Безплатно и анонимно изследване за ХИВ в Кюстендил / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Ден на отворени врати за безплатно и анонимно изследване за ХИВ и консултиране за СПИН е днес в РЗИ- Кюстендил. От началото на 2014 година няма регистриран ХИВ-серопозитивен в кюстендилско, като няма публични санни колко са болните от СПИН в Кюстендил. За България, ХИВ позитивните са 1 852 лица.

„Животът е безценен! - Превенция на ХИВ/СПИН и подкрепа за хората, живеещи с ХИВ" е надслова на кампанията за насърчаване на безрисковото сексуално поведение, която се провежда за 11-та поредна година. С отбелязването на „14 февруари - Денят на влюбените" ще се осъществи вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания.
РЗИ-Кюстендил организира следните прояви за 14.02.2014г:
-11.00 - 14.00 часа на площад „Велбъжд" поставяне на голямо сърце върху което могат да се отправят послания за безопасна любов, инициативата се реализира в партньорство със Сдружение „Младежки парламент" и любезното съдействие на Община Кюстендил;
-12.30-13.00ч. - Езикова гимназия "Д-р П. Берон"- Кюстендил в Актовата зала - купон на Любовта- събиране на любовни послания на различни езици, раздаване на презервативи и информационни материали;
-15.00 - 16.00 часа в читалище „Братство", град Кюстендил провеждане на кръгла маса с участието на млади хора, педагогически съветници и медицински специалисти на тема „Безрисково сексуално поведение" с гост специалист по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина - съвместна инициатива на РЗИ, Младежки парламент, читалище БРАТСТВО и Младежки информационно-консултативен център.
В рамките на кампанията се провеждат редица обучителни дейности - презентации, беседи, дискусии, за любовта и рисковете от необезопасените сексуални контакти в училища в Кюстендил и Дупница.