Бездомните кучета в Дупница се евтаназират само ако са агресивни, болни или по желание на собственика
Бездомните кучета в Дупница се евтаназират само ако са агресивни, болни или по желание на собственика / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Защитници на животните от цялата страна, засипват с писма общинската администрация в Дупница, след появила се информация в социалната мрежа, че на 24 март в изолатора за кучета ще бъдат евтаназирани голям брой животни. Информацията беше категорично отречена от управителят на изолатора д-р Ангел Ангелов.
Нуждата от евтаназия се преценява от екип от трима души, преминали курс за хуманно отношение и защита на животните. В екипа, освен управителят на общинския изолатор влизат още ловецът на кучета и ветеринарният техник. Д-р Ангел Ангелов обясни, че случаите, при които се евтаназират кучета са няколко - когато кучето е доказано агресивно, пострадало е при ПТП, болно е от неизлечима болест или по изрична молба от собствениците на животните. Според д-р Ангелов, негативната акция срещу изолатора е, заради предстояща заповед на директорът на Агенцията по безопасност на храните за задължително изследване на кучетата за бруцелоза. При доказване на такова заболяване животните ще се евтаназират. Такава заповед обаче все още няма и изследвания на животни не се правят.
Д-р Ангелов обясни, че голяма част от заловените кучета по улиците на града са прибрани като агресивни, след подаден сигнал на тел 112 от граждани. Кучетата се държат 14 дни в изолатора и ако агресивността продължава тогава се евтаназаират. Тези, които не проявят агресия се връщат на местата, откъдето са взети или се осиновяват, като преди това се обезпаразитяват, кастрират и маркират. За миналата година са осиновени 24 кучета, а от началото на тази година- едно.
Днес в изолатора имаше 9 кучета, като 2 от тях най- вероятно ще бъдат евтаназирани - едното заради старост, а второто заради нелечимо заболяване. От началото на годината са умъртвени 11 кучета, като повече от половината са по искане на собствениците, а за останалите е доказано, че са агресивни или болни.