Без детска и майчина смъртност празнуват Бабинден в кюстендилската болница
Без детска и майчина смъртност празнуват Бабинден в кюстендилската болница / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Без загубено бебе и родилка през последната година, посрещат Бабинден в Акушеро- гинекологичното отделение на кюстендилската болница. Новородените през миналата година са 307, при 304 раждания. Първото бебе на 2016 година се роди 15- та й минута. Ражданията до момента са 19, от които 3 със секцио. Има и една двойка недоносени близнаци, които са транспортирани в Института по неонатология в София.
21, 3% от ражданията през 2015 година са със секцио. Болницата в Кюстендил предлага вече и секциото по желание, след като майката е информирана предварително за рисковете. Вече има 4 такива случая.
"Тенденцията в частните и големите софийски болници е този процент да се увеличава, до 60%. Ние сме малко над нормите", коментира началникът на АГ отделението д- р Валери Томов.
Д- р Томов отчете, че възрастта, при която майките раждат първото си дете се увеличава и вече е над 30- 35 години.
"Хубавото е, че се раждат деца, но когато това става над 35 години има някои усложнения, продиктувани от биологичното стареене на организма. Добра новина е, че се увеличават и майките, които раждат второ, че и трето дете, и не говоря за малцинствата. Имаме и бременна жена на 46 години, която очаква в края на февруари второто си дете, от спонтанна бременност", заяви в интервю за Дарик д- р Валери Томов.
Най- младата майка родила в кюстендилската болница е на 13 години. Има и случай на 16- годишна с второ раждане.
"Тези бременности крият рискове. Това са още деца, на които организма не е подготвен и за самото раждане. Хубавото е, че се наблюдава намаляване на процента на ранно забременяване", заключи началникът на АГ отделението в МБАЛ "Д- р Никола Василиев".
Д- р Томов поздрави и колегите си за празника: "Честит професионален празник на всички акушер гинеколози,неонатолози,акушерки и санитарки!!!гордейте се и влагайте любов в професията си ,защото тя е символ на позитивизъм,всеотдайност и достойнство!!!".