Андрей Новаков и Ева Майдел в Кюстендил, Дупница и областта
Андрей Новаков и Ева Майдел в Кюстендил, Дупница и областта / ПП ГЕРБ
Пакетът мобилност и финансирането за трансграничните райони е важен секторен въпрос в политиката на Европейския съюз, заяви в Кюстендил кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Андрей Новаков. Евродепутатът взе участие в среща-дискусия на тема: „Превозвачи и бюджет", която се проведе в парк-хотел „Кюстендил". На дискусията присъстваха областният координатор на ГЕРБ - Кюстендил Виктор Янев и общинският председател на политическата сила Михаела Крумова.

„Финансирането за трансграничните региони засяга конкретно Кюстендил. Първо ще кажа, че това, което си поставихме за цел, а именно пакет „Мобилност“ да не влиза в сила, се получи. Пакет „Мобилност“ не бе одобрен, преговори не започнаха, в момента българските превозвачи возят така, както са возели винаги. Целта е да продължим тази битка и в следващия мандат. Когато се стигне до ново гласуване, да може да прокараме текстове, които са най-близо до позицията на нашите превозвачи", каза Андрей Новаков.
По време на дискусията той посочи, че в доклада на Европейския парламент е заложено увеличаване на парите за трансграничните райони. „Не би било достатъчно само да увеличим средствата, а за мен е важно в трансграничните райони да може да се прокарват или да се разширяват гранични пунктове. Да може Европейският съюз да финансира реално свързаност, като се прокарват пътища на места, на които ги няма или там, където граничният пункт е с недостатъчен капацитет, той да бъде разширен", каза Андрей Новаков. Той обясни, че в момента по трансгранични програми се финансират много важни проекти, включително свързани с опазване на околната среда, с повишаване на информираността, с насърчаване на туризма, с подкрепа на малък и среден бизнес, но е важно като допустима дейност да бъдат и строително-монтажните дейности. „Така че, ако Кюстендил реши да разшири граничните си пунктове, дали към Сърбия, дали към Северна Македония, това да може да се случи. Изключително важно е това за тези региони. Само така ще може да преодолеем различията от двете страни на границата и мисля, че това ще бъде в полза за всички", подчерта Андрей Новаков.

Андрей Новаков и Ева Майдел в Кюстендил, Дупница и областта
ПП ГЕРБ

По време на срещата-дискусия в Кюстендил евродепутатът постави акцент и върху програмата „Свързана Европа", която финансира проекти за изграждане на трансевропейска мрежа. Тя е насочена към изграждането на магистрали, железопътни линии, мостове и друга инфраструктура на места, където е изключително важно да се завърши самата мрежа. „Такива средства ще има. Преборихме се и за това парите, заделени само за кохезионните държави, да не бъдат намалявани и по тази програма ще се финансира изграждането на магистрала от София до Калотина. Важно е, че тази програма ще продължи да работи и ще има финансиране по нея", каза Андрей Новаков.

Андрей Новаков и Ева Майдел в Кюстендил, Дупница и областта
ПП ГЕРБ

Андрей Новаков и Ева Майдел в Кюстендил, Дупница и областта
ПП ГЕРБ

Той коментира и предизборната кампания, в която основният опонент на ПП ГЕРБ намества много вътрешнополитически теми. „Не бива да се подвеждаме по тона на нашите опоненти, защото по това, което чувам от тях – няма нищо градивно. Ние търсим доверието на хората, да отидем в Европейския парламент и да продължим всичко, което и до момента е правено за България", каза Андрей Новаков. По думите му не става въпрос само да има нови пътища, железопътни линии, пристанища, летища, театри, опери и паркове, но да има и инвестиции в хората. „За първи път от 30 години насам хората, които се връщат в България, са повече от тези които я напускат. За първи път имаме такава положителна тенденция. Това е оценката на хората. Тя е важната за нас, а не тази на нашите политически опоненти", каза Андрей Новаков. По думите поради тази причина е важно да се продължи, да се осигури достатъчно финансиране чак до 2027 година, за общини като Кюстендил, Бобов дол, Бобошево и те да могат да се възползват. „Ясно е, че на тези места трудно иначе ще може да наваксаме с изоставането, ако разчитаме само на собствените си сили или на местните приходи. Затова европейското финансиране е приоритет. Единствените сме, които знаем как да печелим доверието на Европейската комисия така, че такова финансиране да има", бе категоричен българският евродепутат.

Андрей Новаков и Ева Майдел в Кюстендил, Дупница и областта
ПП ГЕРБ

Новаков, заедно с четвъртата в листата на ГЕРБ и СДС – Ева Майдел, посети и град Дупница. Двамата присъстваха на откриването на предизборната кампания. Пред дупничани Ева Майдел заяви: „Дупница е много специален град за мен. Затова искам да виждам още повече млади хора в града, детските градини да са пълни, а доходите още по-високи. Това ще стане, ако икономиката работи, ако имаме качествено образование. Това са темите, по които ще продължа да работя в Европейския парламент.“

Андрей Новаков и Ева Майдел в Кюстендил, Дупница и областта
ПП ГЕРБ

Андрей Новаков и Ева Майдел в Кюстендил, Дупница и областта
ПП ГЕРБ

Ева Майдел подчерта, че има различни видове евродепутати – такива, които просто пребивават в ЕП, искат санкции срещу страната ни и изпускат самолета за важните за България гласувания. „Има и такива, които първо се оплакват колко много ни е отнела демокрацията, а после опъват плакати с искания за европейски доходи. А има и трети вид - такива, които всеки ден, неуморно с работата си доказват, че България е достоен член на ЕС. Ние от ГЕРБ сме от тях“, заяви пред дупничани Ева Майдел.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
 
ПП ГЕРБ