Андрей Миленков: ДЛС Осогово е водено към фалит в последната една година
Андрей Миленков: ДЛС Осогово е водено към фалит в последната една година / netinfo

Нарушенията и нормативните неуредици са били практика в работата на предишното ръководство на Държавно Ловно стопанство "Осогово", в лицето на бившия му директор Васил Пуров, съобщи сегашният директор Андрей Миленков.

"Незаконосъобразните практики са били в ущърб на стопанството. В последната една година, то е водено към фалит", каза Миленков.

Подадени са преписки до прокуратурата за злоупотреби и документни измами. Миленков посочи, че са били издавани фактури на обща стойност  около 100 000 лв. на името на Държавно лесничейство-Кюстендил в период, когато тази организация вече не е съществувала.

"Без основание е ликвидирана дейността на рибарника в Горно Уйно. То е ликвидирано за 15 дни през май 2008 г. Част от имуществото е унищожено на място, а рибата е продадена на цени по- ниски от пазарните", заяви още Андрей Миленков. Рибарникът е бил един от двата в страната, който е развъждал балканска пъстърва за цяла България. Според експерти възстановяването му ще струва 50 000 лв.

"Фрапиращо безстопанствено поведение" е установено и към хижата на ДЛС в местността "Три Буки". Там загубите се изчисляват на стотици хиляди лева. Тя от 2000 г. е оставена да пустее. /виж тема в снимки/

Според директорът на дружеството, през последните две години са раздавани нереално високи финансови стимули от 1000 до 3000 лв. на служители и на хора, които вече не са били на работа към стопанството. За пример Миленков посочи бившия зам.-кмет Калина Пеева, която е получила премия от 3096 лв. за месец септември 2008 г., когато вече е била по майчинство.

Друго открито нарушение на предишното ръководство е, че по негово време на територията на стопанството са работили 59 фирми за дърводобив, от които лицензирани са били само четири. "От както аз съм на поста започна лицензирането на всички фирми, според закона. Вече са лицензирани над 20", допълни още Миленков.