Александър Костадинов е борец №1 на България
Александър Костадинов е борец №1 на България / БФБ

Европейският шампион в класическия стил Александър Костадинов е № 1 на Българската федерация по борба за 2014 г. Кюстендилецът спечели титлата в кат. до 59 кг на шампионата във Вантаа, Финландия. Костадинова е двукратен носител на приза Спортист №1 на Кюстендил, като състезател на клуб "Васил и Георги Илиеви", сега защитава интересите на "Миньор"- Перник.
Негови подгласници станаха Станка Златева (75 кг), която във Финландия триумфира за 6-ти път с европейско злато и Тайбе Юсеин (60 кг), трета на световно и европейско първенство, информира сайтът на БФБ. Златева също е носител на приза "Спортист №1 на Кюстендил" за 2003 г., когато започна нейният път към успехите, като състезател на кюстендилския клуб.

Александър Костадинов е борец №1 на България
netinfo

Най-добър треньор на годината е Армен Назарян, селекционер на националния отбор по класическа борба. Втори е Серафим Бързаков, старши треньор на женския национален тим, а Валентин Райчев- старши треньор на мъжкия отбор по свободна борба. Треньор № 1 за годината Армен Назарян обяви, че следващата цел на националите е спечелването на максимален брой квоти за олимпийските игри Рио 2016.

Александър Костадинов е борец №1 на България
netinfo

Кирил Милов (85 кг) беше отличен с приз за пробив в световния спорт. Той е европейски шампион за кадети и сребърен медалист от младежките олимпийски игри.

Наградата за най-успешно представил се млад състезател получи Миглена Селишка (44 кг), европейската шампионка за девойки и бронзова медалистка от световното първенство в същата възраст.

БФ Борба отличи клуб „Левски" с наградата за „най-голям международен принос при жените, а „Миньор" (Пк) при мъжете в класическия стил.

През 2014-а българските борци спечелиха 23 медала във всички възрасти, от които 4 златни, 2 сребърни и 17 бронзови.