Агенцията по храните оставя затворен ресторанта на СПА хотела. Изследвания показват- заразата идва от персонала
Агенцията по храните оставя затворен ресторанта на СПА хотела. Изследвания показват- заразата идва от персонала / netinfo

Стафилококова инфекция е причина за заболяването на близо 40 деца, които бяха на Зелено училище в Кюстендил. Това информират от Агенция по храните, на база микробиологичните изследвания.

Заразата е пренесена най- вероятно от няколко души от кухненския персонал на 5- звездния хотел, където бяха настанени децата.

Бактерията е открита и в част от децата, които проявиха симптоми на хранително отравяне. 

Стафилококус аурелус е открита  в едно от ястията, предлагани в ресторанта на хотела, както и в кайма, използвана в кухненския блок.

Ресторантът на хотела е затворен от 26- ти април, до изясняване на причините за заразата, съобщиха още от Агенцията по храните. Става дума за вторично замърсяване на храната от носител на стафилококовата бактерия от персонала.

"Продължават изследванията и търсим конкретния източник на заразата, и пътищата на разпространението й. Даваме дежурства с колегите и в момента пред обекта", каза началникът на отдел "Контрол по храните" към Областната дирекция в Кюстендил д- р Велка Войнова.

"Всеки от нас може да е носител на тази бактерия, проблем е, когато тя е от патогенен щам, но това ще стане окончателно ясно утре, когато приключим изследванията, коментира за Дарик директорът на РЗИ- Кюстендил д- р Христо Кознички.

Днес от Инфекциозното отделение на МБАЛ Кюстендил бяха изписани и последните три деца, които бяха оставени за лечение. Така вече всичките 40 заболели деца вече са напълно здрави и са по домовете си.