Адвокатите от Кюстендил готови да бранят професията си със стачка
Адвокатите от Кюстендил готови да бранят професията си със стачка / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Редовното общо събрание на Адвокатска колегия- Кюстендил е на 25 януари. Председателят й Васил Иванов ще предложи да се вземе решение за стачна готовност, ако работната група внесе в Народното събрание различен проект от този, който е обсъден на конференцията в Кюстендил и исканите промени в Закона за адвокатурата не бъдат приети.
„Масово счетоводители регистрират търговски дружества и едва след възникването на проблеми идват при нас адвокатите. Трябва да се разпишат дейностите, които може да извършва само адвокат, член на колегия", заяви Васил Иванов.
Той работи и по устава на бъдещата Асоциация на адвокатите в България. „Идеята е да бъдем кабърче в обувката на Висшия адвокатски съвет и да ги бодем винаги, когато е необходимо. Едно от предложенията ни е висшия орган да бъде Общото събрание, а не Висшия адвокатски съвет", коментира в студиото на Дарик председателят на Адвокатска колегия- Кюстендил.
През 2013 година няма образувани дисциплинарни дела срещу адвокати, членове на колегията. Общият им брой е 204, като за последната година са приети 11 нови членове.