Адвокат Ангелов от СПИНОК: Съдът ни отказва правосъдие
Адвокат Ангелов от СПИНОК: Съдът ни отказва правосъдие / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Административен съд- Кюстендил отказа за втори път да образува дело по жалбата на "Сдружение на пострадалите имуществено от недобросъвестността на Община Кюстендил / СПИНОК / срещу решението на ОбС - Кюстендил за рефинансиране на облигационния заем. То бе взето на последната сесия за 2015 година. Съдът се позовава на чл. 159, точка 4- оспорващият няма правен интерес от оспорването.
"Вече правим няколко опита, съдът да каже с присъда, дали след като суверенът си е казал тежката дума на един референдум, който не е оспорен от никой, че не иска да поема общински дълг и въпреки това е поет такъв дълг, той законен ли е? Напрактика съдът ни отказва правосъдие, с отхвърляне на жалбите по някакъв формален повод. Първият път ни бе отказано, защото не сме изпълнили някакви изисквания, които законодателят не ги предписва изрично, а напрактика съдията по делото си ги сътворява. Тези изисквания бяха отхвърлени от ВАС, но сега пак сме в изходна точка, защото е намерен друг повод, да не се образува делото, заради липса на правен интерес", коментира в интервю за Дарик адвокат Ангел Ангелов, който изразява позицията си и като гражданин. Ангелов ще оспорва и това определение на съда в Кюстендил пред ВАС. Той е пуснал и молба за бавност.
"Налага се извода, че тенденциозно и целенасочено се отказва правосъдие", заключи адвокат Ангелов, като даде примери и с други жалби на СПИНОК за продажбите на Чифте баня и Ючбунар.