Административният съд ще брои бюлетините от втория тур в село Коняво
Административният съд ще брои бюлетините от втория тур в село Коняво / Дарик Кюстендил, архив

Ръчно броене на бюлетините от секция №93 в кюстендилското село Коняво допусна Административен съд-Кюстендил под председателството на съдия Галина Стойчева. Искането направи адвокат Мая Шишкова по дело, образувано след жалба на останалата втора кандидат за кмет на селото Марияна Александрова. Повод за внасяне на документа стана липсата на ЕГН и номер на лична карта срещу подписите на гласувалите в секцията. “Това е съществено нарушение на Изборния кодекс. Освен това в протоколите е описано също, че има открити 3 бр. бюлетини, които не са по установения ред”, каза още Мая Шишкова. От Общинската избирателна комисия не изпратиха свой представител. Даниела Божилова, избрана от Земеделски съюз “Александър Стамболийски” не направи искане за събиране на доказателства.

“Подадох жалбата, тъй като гласувайки установих, че липсват данните на избирателите. Срещу имената им имаше само подпис и в мен се породиха съмнения”, каза пред съда Марияна Александрова. “Разбрах за проблема на втория тур на изборите. Консултирах се със заместник-председателя на СИК в Коняво, който се допита до председателя. Последният обясни, че няма пречка за данните”, обясни Даниела Божилова

Административният съд ще се произнесе и по искането на жалбоподателя за прозрачността на бюлетините след непосредствени визуални възприятия, каза още председателят съда Галина Стойчева. За четвъртък в 9.30 часа от ОИК трябва да представят и чувала с бюлетините на секцията в село Коняво.