Административният съд  решава за кметския вот в село Коняво
Административният съд решава за кметския вот в село Коняво / Дарик Кюстендил

Административен съд-Кюстендил ще обяви решението си в следващия вторник по повод искане на адвокат Мая Шишкова за обявяване вота в село Коняво за избор на кмет за невалиден. " Налице са съществени нарушения на изборния процес и Изборен кодекс. Доказателство е копие от избирателния списък, където срещу подписите на гласувалите липсват данните от лична карта и ЕГН. В член 197 изрично и императивно е казано, че при гласуване те трябва да се впишат. Това правило е въведено с цел да се предотвратят манипулациите", каза още адвокат Мая Шишкова.

В съдебното заседание бяха преброени повторно бюлетините за избор на кмет на село Коняво от втори тур. 220 са за кандидата на БСП Марияна Александрова и 227 за избраната Даниела Божилова от Земеделски съюз"Ал. Стамболийски". Участниците в процеса констатираха също, че при сгъната бюлетина, би могъл да се установи вота на избирателя.

Пред съдия Галина Стойчева показания даде и председателят на комисията в село Коняво Петър Тошев. "Не сме записвали данните на гласувалите, защото в методическите указания на ЦИК, член 52 е казано, че в избирателния списък те не се попълват. Подведох се по тази разпоредба", каза още Петър Тошев. Според съдия Галина Стойчева указанието се отнася до първоначалното изготвяне на списъка.

Спечелилата изборите Даниела Божилова поиска от съда да потвърди решението на ОИК, с което е обявена за победител. "Не причинявайте това на избирателите. Те са дали своята подкрепа", каза още Божилова.