Административният съд-Кюстендил с отлични резултати
Административният съд-Кюстендил с отлични резултати / Даниела Атанасова, Дарик радио

 Административен съд-Кюстендил е сред десетте най-натоварени сред специализираните структури в страната, отчетоха на годишното събрание. Действителната натовареност е по 16 дела на  всеки съдия, каза административният ръководител съдия на КАС Галина Стойчева.

 "Съдът в Кюстендил е сред отличниците още от самото му създаване. В работата са съчетани бързина и качество, а по натовареност може да се равнява с тази на Върховния Административен Съд, който е един от най-натоварените в страната ", каза в поздравлението си заместник-председателя на ВАС Галина Солакова.

 На събранието присъстваха и Вельо Велев от квотата на прокурорите във Висшия съдебен съвет с колегата си Мая Кипринска. Поздравление към колегите си отправи окръжният прокурор Камен Пешев.  "Още веднъж искам да изразя задоволството си от доброто взаимодействие между институциите. Благородно ви завиждам, защото от 2007-ма година имаме дадени два етажа от банкова институция, разработен проект, но липса на средства, за да направим реконструкцията", каза още Камен Пешев.

 Присъстващите на събранието си пожелаха в същия формат и по тържествено да се срещнат през септември на официалното откриване на новата сграда на Административния съд в Кюстендил. Ремонтните дейности, които вървят в срок трябва да приключат до месец юли, уточни съдия Галина Стойчева.

 "Въпреки малкия бюджет в Закона за съдебната власт ще осигурим средства за обзавеждане на сградата. Това ще бъде за сметка на някои щатове, които предлагате. Ще трябва да изберете измежду двете длъжности съдебен администратор и административен секретар. Сградата няма нужда от управител, това нещо може да изпълнява работникът по поддръжката. Същевременно огняр ще ви бъде нужен, тъй като инсталацията ще бъде на газ", допълни Вельо Велев.

 Той увери колегите си, че до намаляване на заплати няма да се стигне. Заради ниския бюджет  и финансовата криза  Велев апелира към икономии от канцеларски материали и ел.енергия.

 "Натовареността на Административния съд в Кюстендил е нормална и такава трябва да бъде. Европейският индекс е на 100 000 души население  20 съдии, а в България те са на 100 000 души - 30 съдии.  Цифрата при прокурорите е завишена 10 пъти, но пък те трябва да се освободят от много неспецифични дейности, с които са натоварени", уточни Велев.

Административният съд-Кюстендил с отлични резултати
netinfo