ПГ Акад. С. П. Корольов
ПГ Акад. С. П. Корольов / netinfo
Историята на днешната ПГ „Акад. Сергей Павлович Корольов“ гр. Дупница започва през 1927 г., като държавно практическо коларо- железарско училище. През годините се развива постепенно и търпи промени. През 1971 г. е завършена новата сграда на училището. Освен 90- тата годишнина се отбелязва и 110 години от рождението на патрона на училището. По повод годишнините беше издадена специална книжка, която събира на страниците си историята на гимназията през последните 5 години, в музея на училището пък са изложени много снимки, грамоти и документи, проследяващи историята на учебното заведение. Там е записано и посещението на дъщерята на Сергей Павлович Корольов, Наталия и първият български космонавт Георги Иванов през месец май 2011 г.

ПГ Акад. С. П. Корольов
netinfo


Само две гимназии в България, носят името на бащата на съветската космическа програма - професионалната гимназия в Дупница и ПМГ в Благоевград.
Освен с ден на отворените врати, двете годишнини бяха отбелязани с голям празничен концерт в салона на ОбДТ „Невена Коканова”, в който се включиха и бивши възпитаници на учебното заведение, които днес се занимават с изкуство. Много бивши учители и ученици бяха сред гостите в празничния за училището ден. Сред тях и най-дългогодишния директор на училището инж. Олег Стефанов, цели 30 години.

ПГ Акад. С. П. Корольов
netinfo

ПГ Акад. С. П. Корольов
netinfo


 
Дарик- Кюстендил