848 727 лв. неустойки за община Дупница
848 727 лв. неустойки за община Дупница / Дарик радио, архив

Общата стойност на неустойките, дължими от община Дупница е в размер на 848 727 лв. ,това съобщи на пресконференция зам.кметът по еврофондовете Красимир Георгиев. Наложени са заради нарушения по европейски проекти разработени и входирани от предишното ръководство, стана ясно по време на пресконференцията.

По проектът за реконструкция и рехабилитация на пътища извън регулация - 491 880 лв. Причината е наличието на дискриминационно условие в тръжната документация, а именно - допуска се участието на фирми, които имат най-малко 100 души работници на трудов договор.

По проект" Да посрещнем предизвикателствата на новия свят" - 321 646 лв. Причината отново е наличието на дискриминационни условия - фирмите да имат приходи за последните 3 години 10 млн.лв, от които най-малко 70% от строителство. Ако кандидатства консорциум, това се отнася за всяка от фирмите в консорциума.

И двете санкции се обжалват пред Административен съд.

Проект "Социално предприятие гр. Дупница" - 35 201лв. Причините са извършване на СМР над допустимата горна граница и печатни материали, на стойност 5 900лв., които са направени едва в края на проекта и са на много висока стойност - 120 лв. за комплект наръчник и методология.

В момента се провеждат преговори с фонд "Флаг" за отпускане на дългосрочен заем за неустойката по втория проект в размер на 321 646 лв.