8 проекта за финансиране по европейски програми одобриха съветниците в Кюстендил
8 проекта за финансиране по европейски програми одобриха съветниците в Кюстендил / netinfo

Осем проекта за финансиране по линия на европейски програми одобриха съветниците от ОбС в Кюстендил. Четири проекта са с участието на община Кюстендил по програма "Трансгранично сътрудничество", два от тях са разработени съвместно с Търговско- промишлената палата и общини от Сърбия.

По единият от тях се предвижда изграждането на Природо-защитен информационен център, като за целта ще бъде адаптирана вила на общината в лесопарк "Хисарлъка". При другият проект ще бъде изградена нова двуетажна сграда в двора на бившия пионерски дом, която ще бъде ползвана за младежки хостел. Третият проект е за създаване на детска работилница за куклен театър. Той е съвместен между Общинския театър- Кюстендил и театър "Бора Станкович", Враня. Друг проект е на община Кюстендил, "Лейдис клуб" и отново община Враня. по него ще бъдат създадени консултантски центрове за жени дискриминирани по полов белег.

Останалите проекти касаят подобряването на градската среда в кварталите- "Запад", "Осогово", "Изток", "Бузлуджа" и "Герена". Общините Трекляно, Босилеград и Кюстендил кандидатстват заедно и за финансиране на ремонтни дейности на пътища, читалища и междублокови пространства. Сред одобрените проекти е и този на Природо- математическата гимназия в Кюстендил и спортно дружество "Младост" за ремонт на басейна в учебното заведение.

Одобрено беше и кандидатстването по проект за изграждане на канализационен колектор в община Босилеград. Община Кюстендил е партньор по проекта.

Сесията не събра нужното мнозинство за деактуването на Оздравителното училище в местността Хисарлъка от публична общинска собственост в частна общинска собственост.