73% от завършилите средно образование в областта стават студенти
73% от завършилите средно образование в областта стават студенти / Дарик радио,архив

73% от завършилите 12 клас в средните училища в областта продължават образованието си във ВУЗ, отчете началникът на Регионалния инспекторат по образование - Кюстендил Радостина Новакова. Най- голям сред тях е броят на завършилите ПМГ- 93%, Гимназия "Христо Ботев" Дупница- 93%, следвани от СОУ "Паисий Хилендарски"- Дупница с 92%, ПГИМ Кюстендил- 83% и ПГОСУ Дупница със 76%.
10 % от учениците не са се дипломирали изобщо, което прави 101 ученици, а 924 са получили диплома за средно образование.
Държавният план прием за миналата година показва следното: След 7- ми клас в областта са реализирани 13 паралелки, 1 е закрита. В професионалните гимназии са реализирани 11 паралелки, а 2 са закрити.
От 312 завършили 8- ми клас в областта, 306 ученици са се записали в средно училище.
Най- предпочитаните паралелки са били- испански и английски в ЕГ "Д- р Петър Берон"- Кюстендил; предприемачество и бизнес, банково дело в ПГИМ, митническа и данъчна администрация в ПГИМ; български език и литература в Гимназия "Хр. Ботев"- Дупница; икономика и мениджмънт в ПГИМ; английски и немски в ЕГ "Д- р Петър Берон".