Разширяват периметъра на издирването на Ивана от Дупница. Шести ден полиция и доброволци издирват 17-годишното момиче. Тя изчезна от училище в четвъртък и оттогава няма следа от нея.

„Още първия ден се събрахме пред районното управление в града, изчакахме разпореждане и тръгнахме да търсим в различни посоки. Не открихме нищо. Не мисля, че е възможно да издържи в гората 6 дни. През нощта става студено. Днес ще проверим и района на язовир Дяково”, обясни пред NOVA горският служител и доброволец в търсенето Велимир Иванов.

Кметът на града Първан Дангов свика Кризисен щаб. В него са включени всички институции, имащи отношение по случая. Дангов посочи, че целта на щаба е да се анализират резултатите до този момент, да се набележат следващи стъпки и да се акцентира върху превенцията и недопускането на подобни случаи в бъдеще. В тази връзка той е разпоредил и вътрешна проверка във всички учебни заведения в Общината, за да се направи "моментна снимка" за наличието на деца с проблемно поведение, за да може активно да се работи с тях.

Кметът поиска обяснение и от училищното ръководство за това дали момичето е било обект на тормоз. В училището бяха категорични, че Ивана никога не е била жертва на каквото и да било насилие.

"Обгрижвам децата повече от собственото си дете. Повече! Винаги съм се грижила за тях, винаги съм уведомявала родители. Не зная какво да кажа, мъчно ми е, не съм спряла да я търся, не съм спала четири дни", заяви класният ръководител на Ивана Весела Владимирова.

Според ръководството на училището, в което учи издирваната, тя има характер, различен от описвания в последните дни.

„Не децата тормозеха Ивана, а бих казала, че тя, с поведението си, тормозеше тях. Нарушаваше учебния процес. В последно време употребяваше много енергийни напитки, безразборно. Внасяше ги отвън и ние си позволявахме, когато я видим, да ѝ ги взимаме от ръцете”, заяви директорът на Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии Виолета Стефанова – Савова. 

Ивана била много тихо, кротко и срамежливо момиче допреди няколко месеца. Почти не общувала с никого. Поведението ѝ обаче рязко се променило в края на миналата година. Тя започнала да ходи с различни дрехи, консумирала непрекъснато енергийни напитки и използвала цинични думи към съученици и учители.

„Започна да ходи по-разголена. Напускаше самоволно часовете, влизаше в тези на други колеги. Това по принцип не го позволяваме. Тогава повиках майката, за да попитам има ли проблем с детето, защото се държи необичайно”, разказа още директорката.

В понеделник следобед стана ясно, че внезапно профилната ѝ снимка в една от социалните мрежи е сменена. Полицията проверява за какво става въпрос.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня