5000 жители попаднаха в забранителен списък за гласуване в Община Кюстендил
5000 жители попаднаха в забранителен списък за гласуване в Община Кюстендил / Дарик Кюстендил

По предварителни данни 5000 жители в Община Кюстендил попадат в забранителен списък,  според който нямат право да гласуват, съобщи председателят на ОИК Анани Константинов. "Основанията ще станат ясни по-късно. Те може да са най-различни- осъдени лица или такива, които са в чужбина, или не са спазили принципа на уседналост преди датата на вота, или са поставени под запрещение", коментира още Анани Константинов.

По информация на председателя на ОИК в Дупница  в забранителния списък са 200-300 души, а в по-малките общини броят им не надхвърля 30. "Забранителният списък ще бъде предоставен на всяка секционна комисия към основният. Когато човек отиде да гласува и даде личната си карта ще бъде проверяван дали не фигурира в списъка. Той няма да има правото да бъде дописван", каза още Анани Константинов.

Подобен списък се прави за първи път. От понеделник следващата седмица ще започнат и разясненията за председатели, заместниците и секретарите. "Ще ги разделим на два пъти - градски и селски секции", допълни още председателят на ОИК-Кюстендил.