50 деца ще се учат на скаутски лагер да оцеляват в природата
50 деца ще се учат на скаутски лагер да оцеляват в природата / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Оцеляване в природата и опазването й, са двете основни цели на Националния скаутски лагер- "Иглика 2013", който ще се проведе от 24 август до 1- ви септември в Осоговската планина и Кюстендил.
За участие в лагера са се записали близо 50 деца, на възраст от 12- 18 години, сред които има и кюстендилци. С тях постоянно ще има скаути- водачи. Подробностите се уточняват на работна среща при областния управител Иван Каракашки, с участието на- директорът на Спешен център- Кюстендил д- р Анелия Георгиева, директорът на РДГ Здравчо Тодоров и на ДЛС "Осогово"- Бисер Дачев, зам. - директорът на ОД МВР- Кюстендил Ивайло Дамянов, представители на служба Пожарна безопасност и защита на населението и ТД "Осогово".

50 деца ще се учат на скаутски лагер да оцеляват в природата
netinfo

"Скаутите ще разкажат какви са целите на лагера. Как те, със своята организация помагат във възпитанието на младите хора, при един по- натурален начин на живот, живот в планината, за справяне с трудностите, с различни умения и знания за общуване с природата", каза при откриването на работната среща областният управител Иван Каракашки.
Първите два дни ще бъдат посветени на подготовка на местата за бивакуване, ще се построи масата за хранене, ще се опъват палатки. На третия ден ще започнат задачите за оцеляване при различни ситуации в природата и скаутската олимпиада.
"Дейностите не са трудни. Най- важно ще е децата да се научат да работят в екип", казаха двама от младите водачи Кирил Иванов и Тома Солаков, който ще е и комендант на лагера.
Последният ден от скаутския лагер е посветен на обиколка на историческите и културни забележителности в Кюстендил, като тя ще протече и под формата на игра, за да е по- забавно и да научи младежите как да се ориентират в градове, които не познават.
Новото на "Иглика 2013" ще бъде, че традиционните дневен и нощен поход ще се слеят, като така децата ще усетят психологическия момент да замръкнеш в планината и да знаеш, че има още да ходиш, докато стигнеш желаното място.
Храната ще се готви и транспортира до скаутския лагер.

50 деца ще се учат на скаутски лагер да оцеляват в природата
netinfo

Всички деца имат декларации за съгласие от родителите и медицински бележки за здравословното им състояние. Това казаха скаутите- водачи, в отговор на въпрос от ОС МВР- Кюстендил. На срещата ще се уточни и медицинската грижа за участниците в лагера.