5% от децата са с мързеливо око, а 10% трябва да носят очила
5% от децата са с мързеливо око, а 10% трябва да носят очила / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил
Д- р Александър Оскар за безплатните очни прегледи на деца
69714
Д- р Александър Оскар за безплатните очни прегледи на деца
  • Д- р Александър Оскар за безплатните очни прегледи на деца

Около 10 % от децата на възраст от 6- 10 години в Кюстендил имат нужда от очила, показват първите безплатни прегледи, които се провеждат в 6- то ОУ, от д- р Александър Оскар и студенти по медицина. УМБАЛ "Александровска" ЕАД и Организация на евреите в България „Шалом" стоят зад благотворителната кампания „Направи добро - безплатни очни прегледи за деца до 10- годишна възраст.
За над 95% от децата това е първия преглед. Повечето нямат оплаквания, а ако имат, най- често ги боли главата. От първите 70 прегледани днес деца на 7 са изписани очила.

5% от децата са с "мързеливо око", а 10% трябва да носят очила
netinfo

"Ако детето има нужда от очила, определяме диоптъра и ние ги поръчваме и ги даряваме. От прегледани над 3 000 деца до момента в страната, сме подарили 350 очила. В около 5% от случаите говорим за "мързеливото око". То няма външни прояви, но трябва да се лекува до 9- 10 годишна възраст иначе става прекалено късно. Води до намаляване на зрението. Всяко дете, което е ученик, задължително трябва да бъде консултира от очен специалист, защото ако детските очни заболявания се диагностицират навреме и се лекуват правилно са напълно лечими", коментира пред Дарик д- р Александър Оскар, главен специалист от Клиниката за очни болести в "Александровска".
Кампанията започва в Северозападна България и за първи път е в ЮЗ България.
Идеята на прегледите е да се направи профилактика, те не са насочени към децата , които знаят, че имат проблеми.

5% от децата са с "мързеливо око", а 10% трябва да носят очила
netinfo

"Дете, което е на 6 години, даже на 4- годишна възраст трябва да се консултира с очен специалист, а дете което е в училище е недопустимо да не е преглеждано от очен специалист", заяви д- р Оскар. Той благодари на община Кюстендил, училищните ръководства и на всички, които са помогнали за очните прегледи на децата.

Днес ще бъдат прегледани около 300 деца от 5- то ОУ, 6- то ОУ, 7- мо ОУ и подготвителната група на 3- то ОУ. Кампанията в Кюстендил ще продължи на 6- ти февруари, като ще бъдат консултирани и децата от останалите училища, от 6 до 10- годишна възраст.

5% от децата са с "мързеливо око", а 10% трябва да носят очила
netinfo