45 жертви на пътя за последните 3 години в областта. Анчев и Джоглев със съвместен призив
45 жертви на пътя за последните 3 години в областта. Анчев и Джоглев със съвместен призив / netinfo

Областният управител Любомир Анчев и директорът на ОД МВР- Кюстендил Георги Джоглев излязоха със съвместно обръщение, по повод 15 ноември- Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно- транспортни произшествия.

В обръщението към жителите на областта се казва:

"Всяка седмица по пътищата на страната загиват по 19 българи.  За последните 3 години в Кюстендилска област жертвите са 45, а от началото на годината – 8, още 400 души са получили сериозни травми.

Голяма част от тежките пътно-транспортни произшествия са предвидими и могат да бъдат предотвратени.

На този ден в памет на загиналите и страдащите, в името на живота, и здравето нека се обединим всички – институции и участници в движението, за повече толерантност, етика и уважение, да променим поведението си като участници в движението, и да намалим нещастията по нашите пътища.

 В деня на почит нека бъдем съпричастни и към хората, които оказват помощ при пътни инциденти – пожарникари, полицаи, лекари, медицински сестри.

Нека заедно направим нашите пътища по-безопасни за всички".

За първи път денят е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията “Мир на пътя” поставя началото на традицията. С всяка изминала година към деня на възпоменанието се присъединяват все повече страни. 

С резолюция на Асамблеята на ООН от 2005 г., всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен  ден на възпоменание на жертвите от ПТП. Тази година денят е 15 ноември.