435 лв. е средната заплата в Кюстендилска област
435 лв. е средната заплата в Кюстендилска област / netinfo

  435 лв. е средната месечна заплата за областта през второто тримесечие на 2008 година. Спрямо предходното тримесечие нарастването е с 48 лева или с 12%, като в обществения сектор на икономиката увеличението е с 42 лева, а в частния сектор – с 38 лева.

  В обществения сектор най-висока средна работна заплата получават в община Бобов дол – 697 лева, след нея са Кюстендил - 514 лева и Дупница - 510 лева. Най-ниска заплата взимат в община Кочериново – 328 лева. В частния сектор най-висока средна месечна работна заплата получават в община Рила – 534 лева, а най-ниска в община Невестино- 232 лева.

  Най-високи трудови възнаграждения са получавали наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор от икономическите дейности- “Производство и разпределение на електроенергия, газ и вода” и “Държавно управление и отбрана", съответно – 707 и 606 лева. Най- ниско платени са били наетите в икономическа дейност “Други дейности обслужващи обществото и личността” – 299 лева. В частния сектор най-високо трудово възнаграждение са получавали в икономическата дейност “Финансово посредничество” – 685 лева, а най-ниско в икономическа дейност “Транспорт, складиране и съобщения” – 258 лева.

  Наблюдението е репрезентативно, като извадката от предприятия се формира на принципа на простия случаен подбор, съобщават от Териториално статистическо бюро.