/ netinfo
Районен съд-Кюстендил отмени в 1 ден 4 електронни фиша за превишена скорост. Съдия Светослав Петров се аргументира с едни и същи мотиви, на база тълкувателно решение на Върховния административен съд: Установяването и заснемането на нарушение могат да се осъществят само със стационарно техническо средство, което е предварително обозначено и функционира автоматизирано в отсъствие на контролен орган.

Хванаха 17-годишен водач да управлява мотопед без номера

В конкретните случаи, нарушенията са заснети с „мобилно” техническо устройство, което представлява нарушение на разпоредбата на чл. 189, ал. 4 Закона за движение по пътищата. Тоест присъстващият при установяване на нарушението контролен орган е следвало да констатира нарушението по общия ред, предвиден в закона - чрез съставяне на Акт за административно нарушение и издаване въз основа на него на наказателно постановление. Съдът счита, че е ограничено правото на защита на наказаното лице, тъй като шофьорът не е имал възможност да оспори констатациите в електронния фиш към момента на тяхното установяване.

Товарен автомобил блъсна пешеходец, арест за пиян македонски шофьор

В два от случаите радарът е бил в автопатрулен автомобил в село Ябълково, а в другите два в село Багренци и в района на Траурен парк Кюстендил. Санкциите в електронните фишове са от 50- 100 лв., в зависимост от превишената скорост. Рекордьор е шофьор с „Фолксваген Голф“, който е преминал през село Ябълково със скорост от 78 км/ч., като  разрешената за движение скорост в този участък от пътя е 50 км/ч.
 
 
Дарик- Кюстендил