31 акварели на Дечко Узунов в  ХГ Вл. Д. Майстора
31 акварели на Дечко Узунов в ХГ Вл. Д. Майстора / Дарик радио,архив

Изложба на Дечко Узунов ще бъде открита на 28.02.2014 г. от 17.30 ч. в ХГ "Вл. Д. Майстора" Кюстендил и ще продължи до 23.03.2014 г.
По повод кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата - 2019 г. и 115 г. от рождението на академик Дечко Узунов, ОКИ Галерия - музей „Дечко Узунов" и ХГ „Владимир Димитров - Майстора" гр. Кюстендил, организират изложбата „Дечко Узунов - АКВАРЕЛИ"
Изложбата има за цел да представи пред гражданите и гостите на града ни - 31 акварелни творби, собственост на ОКИ Галерия - музей „Дечко Узунов" и документални снимки от живота на академика.

Академик Дечко Узунов е един от най-големите майстори на съвременната българска живопис. Роден е в Казанлък на 22 февруари 1899 г. Негов пръв учител по рисуване е Чудомир. Завършва Националната художествена академия през 1924 г. в класа на проф. Стефан Иванов.
Дечко Узунов участва в почти всички общи художествени изложби на дружеството „Родно изкуство" в България и в чужбина. Прави шест самостоятелни изложби в София и по една в Казанлък и Сливен. В чужбина прави самостоятелни изложби в Белград, Букурещ, Будапеща, Москва, Париж, Базел, Мюнхен, Кувейт, Пекин.