30% спад на трафика на ГКПП-Олтоманци, след влизането на България в ЕС
30% спад на трафика на ГКПП-Олтоманци, след влизането на България в ЕС / netinfo

С 30% е спаднал пътникопотокът през ГКПП-Олтоманци на Българо-сръбската граница, след влизането на България в ЕС. През 2006 година, преминалите границата са били 78 000 души, а през следващите 2 години те са около 57 000, сочат данните на Регионална дирекция "Гранична полиция"- Драгоман. ГКПП- Олтоманци е връзката на сънародниците ни от Босилеград и Западните покрайнини с Кюстендил и България.

"Намаля броят на влизащите от Сърбия към България. През пункта се осъществява 2,7% от трафика на Българо- Сръбската граница, за която отговаряме. По-малко натоварен е само пункт Стрезимировци. Не са характерни закононарушения в тази част от границата, в редки случай има контрабанда на цигари от Сърбия към България", коментира пред Дарик директорът на РГС-Драгоман комисар Захарин Пенов.

На 7-8 май ще има нова среща между експерти на двете държави, които ще уточнят текста на споразумението, за безвизово преминаване на границата "местен граничен трафик". Граничният район, за който се отнася облекчената процедура, е между 30 и 50 км. По отношение на България от нея ще се възползват 27 общини с 515 населени места.

"Българите от Босилеград може да получат удостоверения, с които да пребивават безвизово в България 90 дни, в рамките на 6 месеца. Удостоверението ще е безплатно и ще бъде за 1 до 5 години", каза още комисар Пенов.