273 тополи в Кюстендил са опасни и ще бъдат изсечени
273 тополи в Кюстендил са опасни и ще бъдат изсечени / Иво Кирилов, Дарик радио

Над 260 тополи в община Кюстендил са определени като потенциално опасни, застрашаващи гражданите и безопасността на движението, от общинска комисия, в която влизат представители на Регионална дирекция по горите, Регионалната инспекция по опазване на околната среда и ОП "Чистота". Дърветата са маркирани със зелена боя и описани с протокол от 28.02.2011 година.

На база на този протокол, кметът на общината е подписал разрешително за сеч на единични дървета извън горския фонд, на 04.09.2012 г. Изсечени ще бъдат 273 опасни тополи, в това число влизат 17- те до паркинга зад театъра, за които вече ви информирахме. На сеч подлежат 110 тополи от дясната страна на река Банщица, започващи от театъра до пресечката на бул. "Дондуков" и ул. "Хаджи Димитър", както и 82 тополи от лявата страна на река Банщица по бул. "Раковски" и бул. "Македония", до хипермаркет "Кауфланд".

Да бъдат отсечени, изкоренени и извозени са предвидени още следните тополи: 14 по ул. "Спартак", при ОУ "Христо Ботев"; 9 в жк. "Осогово"; 7 по ул. "Цар Освободител", срещу бензиностанция "Петрол"; 5 броя срещу бившето военно окръжие и 3 пред него; 9 на ул. "Чаталджа"; 3 при ЕГ "Д- р Петър Берон"; 5 в двора на Исторически музей и др.

Външните белези, по които е оценявала дърветата комисията са- наличие на хралупи, сухи клони и гнилоти. Преценявано е- достигната и преминала възраст на технологична зрялост, предвид изкуствения им произход. Това е предпоставка за възникване на вътрешни гнилоти, което ги прави опасни за превозните средства, за живота и здравето на преминаващите хора. Направен е снимков материал.

Комисията препоръчва да се изработи проект за озеленяване, като тополите бъдат заменени с подходящи декоративни видове.