Инспекция по труда в Кюстендил
Инспекция по труда в Кюстендил / Влади Владимиров
2 100 нарушения, при 673 проверки са установили за полугодието инспекторите от Инспекцията по труда в Кюстендил. Близо половината от нарушенията или 1 100 са във връзка с осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд, 970 са по трудово- правните отношения.
155 от нарушенията са в сектор- строителство, а 112- в селското стопанство. Те са свързани основно с условията на труд на открито.

“В жегите трябва да се осигурява вода, сянка, включително и аптечки за медицинска помощ. Трябва да се съобразява работното време, което може да започва и от 6 ч.”, коментира директорът на ИТ- Кюстендил Валентин Златински.

Съставени са 99 акта, 1 от тях в селското стопанство по безопасни и здравословни условия на труд. 15 са актовете в строителството, от които 11 по безопасни условия, а 4 по трудово- правни отношения. “Там установихме 2 души без трудов договор. Миналия месец открихме още 1 работник. Строителните фирми явно имат навик да наемат хора от сивия сектор”, допълни Златински.
Издадени са 93 Наказателни постановления, на средна стойност 1 468 лв.

Съставени са и 7 акта на служители, които не използват предоставените им от работодателя лични предпазни средства.

“Имаме едно спряно скеле и едно работно място до момента, което показва, че основно се спазват изискванията за безопасни условия на труд. Съставени са и актове за тези 2 случая”, заключи Валентин Златински.
 
Дарик- Кюстендил