Кюстендил
Кюстендил
150 лв. ще получи всеки ловец, който е намерил труп на дива свиня, това стана ясно след проведената епизоотична комисия в Кюстендил. Това е част от новата заповед на Министъра на земеделието по повод африканската чума по свинете.
„За всяко отстреляно прасе ловците ще получават по 50 лв. Държавните горски и ловни стопанства и Ловно- рибарските сдружения трябва да претърсят ловно- стопанските територии за установяване на умрели диви свине.  Друга мярка която сме взели в момента- кметовете изготвят списъци с броя на отглежданите прасета в личните стопанства в населените места. Тези списъци ще бъдат готови до 11-12 август”, заяви д-р Емил Гъгнев от ОДБХ- Кюстендил.

Кюстендил



Той обяви, че към момента се упражнява и строг контрол в трите ферми от тип А в областта. Това са ферми с до 60- 70 свине.Такива има по- една в селата Сапарево, Палатово и Кочериново. В Кюстендилска област няма индустриални ферми.
„За щастие нашата област продължава да е чиста от заразата африканска чума по свинете. Всички органи на държавната и общинска власти си изпълняват превантивните ангажименти. За сега няма опасност от заболяването”, каза зам.- областният управител Райчо Цветин.