15 дни отсрочка за плащане на заплати на шивачките от Стратос технолоджи
15 дни отсрочка за плащане на заплати на шивачките от Стратос технолоджи / Маргарита Петрова, Дарик Кюстендил

 

Шивашката фирма „Стратос технолоджи" не гарантира изплащането на заплатите на 200 работници, които вече трети месец не са получавали възнаграждения. Това каза председателят на КНСБ Дупница Тодорка Дамянова. От понеделник Дамянова води преговори с консултанта на „Стратос технолоджи" Франческо Фратини.

За проблема с неизплатените заплати шивачките сигнализираха в понеделник, когато 100 от общо 200-те работници поискаха обяснение от управителя на фирмата за Дупница кога ще получат заплатите си.

От понеделник досега председателят на КНСБ Тодорка Дамянова води преговори със консултанта на „Стратос технолоджи" Франческо Фратини.

В последното писмо до нея той обяснява, че най-вероятно фирмата ще бъде обявена в несъстоятелност. В хода на преговорите той обяснил на Дамянова, че активните му действия са свързани със спасяването на фирма „Сити Ай" във Враца, които са свързани с дупнишката фирма.

В последното писмо Фратини пише, че е успял да осигури само 60 000 лв., които обаче не са достатъчни за покриване на задълженията. Той моли работниците да дадат още 15 дни време срещу изплащането на част от заплатите им.

"Това, което бих искал да разбера е дали хората биха били съгласни на този вариант, колко от тях биха се съгласили да ни дадат още 15 дни време. Ако са съгласни, ще трябва да бъде подписано писмено споразумение, с което обаче няма как да се гарантира, че след 15 дни работата ще бъде възобновена" се казва в писмото до председателя на КНСБ. В случай че не са съгласни, единствената възможност остава обявяването в несъстоятелност на дружеството е допълнил Фратини.

Междувременно е станало ясно, че фирмата има задължения за електроенергия, за наем, ДДС, заплати, като само за един месец за заплати са необходими 100 000 лв.

В 10 часа в понеделник работниците ще се съберат пред сградата на фирмата.