140 години свободна Дупница
140 години свободна Дупница / Маргарита Петрова
С възстановка на посрещането на майор Орлински на входа на Дупница, в града беше отбелязана датата на Освобождението.
Посрещането на майор Орлински и войниците му от местното население беше пресъздадено изцяло по спомените на Никола Лазарков, който е описал подробно този ден.

140 години свободна Дупница
Маргарита Петрова

Както и през 1878 година, посрещането на Освободителя на Дупница беше в района на Рибарника, макар, че от съображения за сигурност възстановката беше направена в район на ПГ „Акад. Сергей Павлович Корольов“. Там „майор Орлински пристигна заедно с войниците си” на коне и в автентични униформи. В ролята на Орлински се превъплъти Влади Христов, който сподели, че за него е чест да влезе в тази роля. За да се подготви е прочел и повече за историята на града.
Той беше посрещнат от всички свещеници от общината. Цялата среща, диалогът между свещеника и майор Орлински, които са подробно описани от историка, бяха пресъздадени днес.

Шествието на свободата, такова, каквото е било, пое по стъпките, по които са вървели тогава освободителите и хилядите дупничани. В него се включиха депутатът Радослава Чеканска, кметът Методи Чимев, общински съветници, зам.- кметове. Шествието спря на паметната плоча на майор Орлински, където бяха поднесени венци и цветя, в знак на признателност. Шествието продължи по ул. "Николаевска" до паметната плоча на дупнишките опълченци пред Дом на техниката. Беше отслужен и тържествен молебен.

140 години свободна Дупница
Маргарита Петрова

В народното веселие се включиха всички танцови ансамбли и школи в града, представители от няколко читалища, както и гости от съседната община Сапарева баня. Идеята е възстановката и честването на Освобождението по този начин да стане традиция.

140 години свободна Дупница
Маргарита Петрова

140 години свободна Дупница
Маргарита Петрова

 
 
Дарик- Кюстендил