левове пари
левове пари / iStock/Getty Images
20.5% или 24.8 хил. лица от населението на област Кюстендил се нуждае от специални грижи за преодоляване на бедността, социалното неравенство и изключването от активна трудова дейност, като тук попадат 19.3% от мъжете и 21.6% от жените в областта. Стойността на показателя намалява с 13.6 процентни пункта спрямо 2017 г., повече при жените - с 16.1 процентни пункта, в сравнение с мъжете - с 10.9 процентни пункта. Средно за страната през 2018 г. 32.8% от населението са били в риск от бедност и социално изключване, информират от НСИ, отчитайки данните за комбинирания индикатор през 2018 година.

В общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения. Те показват субективната оценка и личните нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности. За оценка на материалните лишения на домакинствата се използват девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги, като например: може ли домакинството да си позволи, ако желае едноседмична почивка извън дома; може ли домакинството да посрещне със собствени средства неочаквани финансови разходи; може ли домакинството да си позволи консумация на месо, пилешко или риба (или вегетарианския им еквивалент) всеки втори ден; ограничава ли се домакинството при отоплението на жилището поради недостиг на средства; имало ли е домакинството затруднения при плащането навреме на разходи свързани с жилището.

През 2018 г. в област Кюстендил 14.8% от населението (при средно за страната 20.9%) живее в материални лишения и ограничения (в 4 и повече от 9 показателя), като намалението спрямо предходната година е с 11.5 процентни пункта.
Лица, живеещи в домакинство с нисък интензитет на икономическа активност, се дефинират като лица от възрастовата група 0 - 59 години, живеещи в домакинство, където възрастните (18 - 59- годишните с изключение на студентите от възрастовата група 18 - 24 години) работят под 20% от техния потенциал през референтния период.

Следвайки дефиницията, през 2018 г. 3.6 хил. лица на възраст 18 - 59 години в област Кюстендил живеят в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност, или 6.0% от населението. Спрямо 2017 г. относителният им дял намалява с 1.1 процентни пункта.
 
НСИ