136 години от рождението на 
Владимир Димитров – Майстора
136 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора / netinfo
136 години от рождението на големият художник Владимир Димитров- Майстора ще бъдат отбелязани днес в Кюстендил и село Шишковци, където е творил и живял.
В Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”, от 12 ч. ще започне шестото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора. Тя съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора” е своеобразен израз на почитта пред паметта на гениалния художник и отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година и е учредена от Община Кюстендил и ХГ „Владимир Димитров – Майстора”, Министерството на културата на Република България и Съюза на българските художници. Тя е не просто признание и стимул за българските творци – връчването ѝ се превърна в празник и събитие от национална величина.
От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев и Николай Майсторов.
По традиция, награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. Живописните платна на проф. Николай Майсторов под мотото „100 икони по 100 сонета” са експонирани в зала „Стоян Венев”.

Майстора
netinfo

В залите на Галерията, присъстващите на събитието ще могат да разгледат и представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, както и Изложба живопис на кюстендилския художник Димитър Стоименов (1931 – 1979).

В 13.30 ч., участниците в честването ще посетят къща- музей „Владимир Димитров – Майстора” в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Рисувача, както са го наричали жителите на селото, възприемано от Майстора като „Столицата на рая”. 
 
Дарик- Кюстендил