12 години затвор за убийство на приятел
12 години затвор за убийство на приятел / Дарик- Кюстендил,архив

Кюстендилски окръжен съд осъди на 12 години затвор 55- годишен мъж от Самоков, който уби свой приятел в Дупница, след поемане на обилно количество алкохол. Осъденият е от ромски произход, със завършен втори клас. Той е признал изцяло вината си и делото е гледано по т. нар. "съкратена процедура", на база на което присъдата е намалена от 18 на 12 години лишаване от свобода.
Инцидентът, с фатален край е от нощта на 15 срещу 16 август 2013 г. в гр. Дупница. Трима приятели пият в заведение. Двама от тях се скарват, а третият си тръгва.
Убиецът / Я. А. Т. / умишлено е умъртвил жертвата / А К.С. /, която се е намирала в безпомощно състояние, като деянието е извършено с особена жестокост. Починалият е бил с над 6 промила алкохол. Той е удрян, а след падането на земята, убиецът му е скачал върху него.
Съдът определи първоначален режим на изтърпяване на наказанието „строг", като приспада времето, през което подсъдимият е бил задържан с мярка за неотклонение „задържане под стража", считано от 16.08.2013 г. до влизане на присъдата в сила.
Присъдата може да се обжалва или протестира пред САС с въззивна жалба или протест в 15-дневен срок, считано от днес.